úterý 8. listopadu 2011

Úterý 8.11.2011


TOFU - Speciál pro Zdeňka P. J

Něco málo teorie:

Název je sice japonského původu, ale samo tofu pochází z Číny, kde se začalo vyrábět srážením sojového mléka už před čtyřmi tísíci let. Postupem času se rozšířilo do Japonska, Koreje, Vietnamu a Thajska, kde tvoří pevnou součást národní kuchyně. V současné době je populární už i v Evropě.

Tofu není určeno k přímé spotřebě a jeho kouzlo spočívá v tom, že dobře přejímá chuť jídla, do nějž je přidáme, z čehož vyplývá, že jeho použití je opravdu univerzální.

Nezanedbatelný je význam tofu při různých dietách. 100g tofu obsahuje 471 kJ / 112 kcal (eidam s 30% tuku obsahuje energie třikrát více) a přitom 15,5 g bílkovin! Bílkoviny v tofu jsou snadno stravitelné a tofu navíc neobsahuje laktózu, tudíž je šetrné vůči trávení a celému organismu. Pokud trpíte častým pálením žáhy, určitě byste tofu měli do svého jídelníčku zařadit. Navíc obsahuje pouze 2,4 g tuku a žádný cholesterol. Je poměrně bohaté na vitamíny řady B a železo a díky metodě výrobě také na vápník a hořčík. V nedávných výzkumech bylo dokázáno, že je i účinnou prevencí rakoviny a osteoporózy.

Dva recepty:

Čínské tofu

Ingredience
sójová omáčka dle chuti (tj. třeba i houbová nebo česneková), kus zázvoru, tři stroužky česneku, lžíce klíčků (mungo, alfalfa)… …nebo jiná zelenina dle fantazie a chuti, kvalitní rostlinný olej, 250 g tofu natural, pórek, 5 žampionů, lžíce škrobové moučky

Postup
Tofu nakrájíme na kostičky a v chladu ho necháme hodinu marinovat v nálevu ze sójové omáčky, lisovaného česneku, strouhaného zázvoru a oleje. Poté na oleji osmahneme pórek nakrájený na kolečka, žampióny nakrájené na plátky a klíčky, přidáme tofu, podlijeme vodou rozmíchanou se škrobovou moučkou a povaříme.
Lze přidat koření dle chuti (pepř, směs na čínu, kari, koriandr atd.).

Pečené tofu po italsku

Ingredience
250 g tofu natural
marináda: česnek, oregano, petržel, bazalka, červené víno nebo červený vinný ocet ředěný vodou

Postup
Nakrájíme tofu na plátky a na hodinu necháme marinovat v nálevu z ostatních surovin. Plátky občas obracíme, aby absorobovaly nálev ze všech stran. Pečeme v troubě na 200°C, až je tofu hnědé a pevné. Podáváme buď místo masa s běžnou přílohou nebo rozkrájíme pečené tofu do míchaného salátu.

Dobrou chuť! J

Žádné komentáře:

Okomentovat